kisallatmovar.hu

Kinti és benti kutyatartás

Társasház kutyatartás szabályai

Társasház kutyatartás szabályai

4 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Kutyatartás szabályai társasházban 2023

Alapvetően minden házirend tiltja, hogy állattartás valósulhasson meg a közös tereken a társasházban. Általában a házirend azoknak az állatoknak a tartást tiltja amelyek valamilyen téren veszélyesek vagy zavaróak lehetnek a társasházban élőkre nézve.

Csak a péld kedvéért említek néhány veszélyes állatot: pók, skorpió, mérges kígyó. Ezek mind olyan állatok amelyek a társasházba élők egészségét és biztonságát fenyegetik.

A társasházi szabályzatnak nincs joga a kutyatartást tiltani. Ezt csak jogerős bírósági határozattal tehetik meg.

A kutya gazdája felé viszont keletkeznek ktelességek amennyiben kutyát akar tartani a lakásban. Köteles gondoskodni arról, hogy az állattartás senkit ne zavarjon és semmit ne szennyezzen. A keletkezett szennyeződést az állat tulajdonosa köteles haladéktalanul eltakarítani.

A kutyát közös területeken csak pórázon szabad sétáltatni.

Hány kutya tartható egy lakásban

Alapvetően a társasházak nem korlátozhatják hány kutyát tartasz a lakásban. DE! A választ máshol kell keresned. Egy háztartásban élő kutyák számát a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló, 41/2010. (II. 26.) számú kormányrendelet szabályozza.

Ez írja elő, hogy mekkora kutya pontosan mekkora helyen tartható. Ennek értelmében egy kistestű állatnak – 20 kg-ig – szüksége van legalább 10 négyzetméter, egy közepes testűnek – 20-40 kg között – 15 négyzetméter és egy nagytestűnek – 40 kg-tól – legalább 20 négyzetméter szabad mozgástérre.

Ebtartás szabályai társasházban

Ne zajong
Ne tartsd a kutyádat a közös tereken
Ne hagyd, hogy kutyád a közös terekre piszkítson
Ne hagyd, hogy kutyád rongálja a közös tereket
A közös tereken csak pórázzal, esetenként szájkosárral sétáltasd kutyádat

Lakótelepi kutyatartás szabályai

Jelenleg Magyarországon nincs egységes ebrendelet a kutyatartást illetően társasházak esetében. Így a legjobb iránymutató, ha saját lakóközösségben kérdezel utána például a közös képviselőtől vagy az ingatlan üzemeltetőjétől.

Hírlevél feliratkozás

Amennyiben szeretne 10% kedvezményt kapni a kutyusom.hu kutyafelszereléssel foglalkozó webáruházban kérem iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés megosztása

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Kapcsolódó bejegyzések

Kapcsolódó bejegyzések